☏ +36(30)820 7176
✉ info@silhouettemagyarorszag.hu

Silhouette Cameo 4 új eszközei: 1. Az Erős (Kraft) vágóeszköz

Besorolás nélkül, 2020. 01. 18.
Silhouette Kraft vágókés 3mm

Ez egy háromrészes blogbejegyzés, amely a Silhouette Cameo 4-hez kapható új eszközöket és azok használatát hivatott bemutatni. Első részben a Kraft Blade-del, azaz a nagyon erős vágókéssel foglalkozunk. A második részt a Rotary Blade-nek, a görgőfejes textil vágókésnek szenteljük, utoljára pedig a Punch tool, lyukasztó eszközt vesszük górcső alá.

Mielőtt magáról a Kraft Blade-ről beszélünk, érdemes röviden áttekinteni, hogyan is működnek a Silhouette vágóplottereihez kapható kések. A tokmány végén található egy pár tizedmilliméterre kiálló, apró kis kés, ezt húzza végig a készülék a felhasználó által behelyezett anyagon. Vágás közben a kés forog a házában, erre szükség is van, ugyanis a késnek csak az egyik oldala éles és annak értelemszerűen mindig abba az irányba kell néznie, amerre a kés a vágandó anyaghoz képest halad. A hagyományos vágókések annyira aprók, hogy ha egy sarokhoz jutunk, a kés olyan gyorsan és kis ívben képes befordulni az új irányba, hogy szabad szemmel az egy szabályos, éles sarkoknak tűnik. 


A lenti képen látható, hogy az új, Silhouette Cameo 4-hez kapható Kraft Blade mennyivel nagyobb, mint a maximálisan kiengedett AutoBlade2, ami a készülékhez jár.


Az erős (Kraft) vágóeszköz és AutoBlade összehasonlítása


A Kraft Blade kése sokkal masszívabb, ezzel lehetővé teszik, hogy olyan anyagokat is át tudjunk vágni, amivel a hagyományos kés vagy egyáltalán nem bírkózik meg, vagy pillanatok alatt kicsorbulna. Emellett pusztán a mérete miatt, akár 3 mm vastag anyagot is átérünk, ilyenre eddig még a 2mm-ig érő mélyvágó késsel sem voltunk képesek.


De pont a viszonylag nagyméretű penge okozza az effajta vágókések hátrányát: csak egy bizonyos átmérőjű ívet tudnak leírni, ha annál szűkebb ívvel próbálkoznák, a kés egyszerűen elakadna. Erre kell megoldást találni, hogyan lehet mégis sarkokat vágni. A Silhouette versenytársa, az általunk szintén forgalmazott Cricut Maker pl. a kategóriájában egyedüliként képes a vágókést kiemelni, beforgatni a megfelelő irányba, majd folytatni a vágást. De ehhez egy külön motor kell, meg fogaskerékkel ellátott vágókések, ezek mind-mind növelik egyrészt a készülék, illetve a hozzá való eszközök komplexitását és ezzel természetesen az árát is.


Úgyhogy a Silhouette gyártója más utat választott: külön motort helyett a készülékük kis ívek leírásával szimulálja a forgatást, az ún. 'Smart Cut' eljárással. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a Silhouette Studio automatikusan egy külön kis ívet rajzol a sarkoknál vágandó minta mellé, így amikor egy sarokhoz jutunk a készülék egy apró kis ívben beforgatja a kést a megfelelő irányba, majd a sarok másik oldalánál folyatja a vágást. Ideális esetben ez egy kis kurflit jelent a sarkoknál, mint ahogy a lenti képnél látható (balra az eredeti vonalak, jobbra a kis kurflival kiegészített grafika).


Silhouette Studio kiegészítő görbéi Kraft vágáshoz

Sok esetben viszont a szög nem elég éles, hogy egy kurflival megoldjuk a kérdést, vagy egyszerűen nincs hely a szükséges kurflinak, ilyenkor egy kis önálló kanyart rak a sarok mellé, de a vágandó grafikánkon kívül.


Silhouette Studio kiegészítő görbéi Kraft vágáshoz

Nekünk szerencsére semmi dolgunk nincs ezzel, mivel a program mindezt automatikusan elvégzi helyettünk, nekünk csak annyi a feladatunk, hogy a Silhoutte Studio-nak meg kell mondanunk, hogy egy Kraft Blade-et szeretnénk használni, és ennek érdekében a szoftver megfelelően alakítsa át a vágási feladatot és szükség esetén külön kis ívekkel egészítse ki azt.


Alapesetben, ha behelyezed a Kraft vágókést a Silhouette Cameo 4-edbe, semmit nem tudsz vele csinálni, mivel a lentihez hasonló, amúgy semmitmondó hibaüzenettel találkozol.


Silhouette Studio hibaüzenet



A hibaüzenet oka, hogy a Cameo 4-ben más eszköz található, mint ami a gyári profilban az adott anyaghoz meg van határozva. A megoldás, hogy olyan gyári profilt választunk ki, amely anyagot a Silhouette szerint a Kraft késsel kell vágni. Ilyen pl. a 'parafa lap' vagy a 'kézműves hab'. De mivel nincs semmi különösebb ismertetője, melyik profil működik Kraft késsel és melyik nem, ezért a legegyszerűbb, ha magunk készítünk néhány kattintással egy saját profilt a Kraft késhez és a jövőben azt használjuk.


A 'KÜLDÉS panelen belül, a 'Eszköz 2' panelt kinyitva a fenti hibaüzenet melletti 'TÖBB' feliratú gombra kattints, ezzel a profilokat szerkesztő panelt nyitod meg. Ahogy a lenti képen láthatod, a profillista alján van egy + gomb, arra rákattinva egy új profillal bővül a lista, amit egyből el is tudsz nevezni, pl. 'Kraft 3mm vágóeszköz' néven, hogy később könnyen megtaláld.



Silhouette Studio Kraft profil létrehozzása 1. lépés



Ezt követően a lenti képen látható + gombra kattintva a 'Cameo4 Szerszám 2'-t válaszd ki, ezzel azt határozzuk meg, hogy a létrehozzandó profilunk a jobb oldali, kettes számú eszköztartóra vonatkozik.



Silhouette Studio Kraft profil létrehozzása 2. lépés


Alapértelmezetten jobb oldalt a 'Kraft vágás' szövegnek kell megjelennie, akkor nincs vele semmi dolgod. De ha esetleg ott más állna, akkor a lenti képen látható + jelre kattinva át tudod állítani. Ezzel határozzuk meg, hogy a kettes eszköztartóba a Kraft kést fogjuk használni.


Silhouette Studio Kraft profil létrehozzása 3. lépés


És igazából ennyi az egész. A gyári értékeket nem érdemes átállítani. A panel tetején lévő nagy fehér X-szel tudsz kilépni a profilszerkesztő panelből. (Ha mégis átállítottál valamilyen értéket, az jobb alsó 'MENTÉS MÁSKÉNT' gombra klikkelj előtte)


Mostantól, ha a Kraft kést szeretnéd használni, csupán 2 lépést kell tenned: 1. amikor kész vagy a szerkesztéssel, a 'KÜLDÉS' panelen belül nyisd ki az 'Eszköz 2' fület (ha nincs nyitva), válaszd ki az általad létrehozott profilt, ami a lista legalján lesz található.


Silhouette Studio Kraft profil létrehozzása 4. lépés



Második lépésként a teljes grafikát jelöld ki, és kattins a 'Kraft vágás' lehetőségre. Ezzel határozzuk meg, hogy a kijelölt vonalakat a Kraft késsel szeretnénk kivágni.


Silhouette Studio Kraft profil létrehozzása 5. lépés


Ha mindent jól csináltál, akkor a szerkesztett ábrád kékre vált (a kék szín jelzi ugyanis, hogy az adott vonalakat jobb oldali eszközzel fogja vágni) és kiegészül a fentebb említett, kiegészítő segédgörbékkel, mint ahogy a lenti képen látható. Így elsőre ijesztően hathat, de ha végignézed az ábrát, akkor látható, hogy a belső rész, tehát a tényleges grafika nem változott, minden plusz görbét a program a vágandó részen kívül helyezett el.

Silhouette Studio Kraft profil létrehozzása 6. lépés

Most be tudod állítani, mekkora erővel vágjon a Silhouette Cameo 4-ed ('Erő'), milyen sebességgel ('Sebesség') illetve, hogy hány menetben szeretnél vágni ('Elhaladások') és indulhat a vágás a panel alján található kék 'KÜLDÉS' gombbal. Ne feledd, hogy az AutoBlade-del ellentétben a Kraft vágókést mélységét neked kell kézzel beállítani!


Néhány fontos megjegyzés a Kraft kés használatához:

  • A Kraft vágókés a jobboldali eszköztartóba való, a másik tartóba nem is tudod belehelyezni. A vágóeszköz hátoldalán lévő mágnescsík segítségével a Silhouette Cameo 4 automatikusan fel fogja ismerni a behelyezett eszközt és a Silhouette Studio-ban néhány másodpercen belül jelezni is fogja az új eszköz megjelenését.



    Kraft blade behelyezve a Silhouette Cameo 4-be


  • Az erős, azaz Kraft blade és a jobb oldali eszköztartó nagyon nagy erőre képes, ezért óvatosan állítsd be a vágási erőt, főleg az elején, amikor ismerkedsz az új eszközzel. Azt javasoljuk, hogy először nagyon kis erővel készíts próbavágást és csak akkor növeld az erőt, ha úgy látod, hogy szükséges, hogy sikeresen átvágja az anyagot. A Silhouette Studio figyelmeztetni is fog, ha magasra állítod a vágási erőt.


  • Ahogy már fentebb említettük, a Kraft blade mélységét neked kell manuálisan beállítanod az eszköz alján lévő tárcsa segítségével. Annyira álljon csak ki a penge, amivel épp hogy átéred az anyagot, különben könnyedén szétvághatod az anyag alatti vágópadot.


  • A mélység értékei három sorban találhatók, 1-től 30-ig. A 30-as érték a maximális 3mm-es mélységnek felel meg. Ha pl. 28-asra szeretnéd állítani az eszközt, akkor először tekerd minimumra, majd kétszer teljesen átfordítva tekerd tovább a 8|18|28 pozicióig.


    Kraft blade beállítása



  • Azt javasoljuk, hogy inkább több menetben vágjál kisebb erővel, mint egyszer naggyal. A vágás minősége is jobb lesz, ha először belevágsz az anyag felszínébe, majd fokozatosan egyre mélyebbre haladsz és a gépet is megkíméled, ha nem vágsz maximális erővel. Húzósabb anyagoknál, mint pl. a balzafa akár 4-5 menet is kellhet, hogy átvágd az anyagot.


  • Az anyagot erősen rögzítened kell a vágópadhoz, mivel várhatóan komoly oldalirányú erőnek lesz kitéve a vágandó anyag. Mindenképp az erős ragasztóréteggel ellátott, új vágópad használatát javasoljuk, de előfordulhat, hogy ezen felül még külön ragasztószalaggal is körbe kell ragasztanod az anyagot, hogy ne mozduljon el vágás közben.


  • Amennyiben a jobb oldali, kettes számú eszköztartóban lévő eszközzel szeretnél teszt vágást végezni a Silhouette Studioban beállított értékekkel, a 'TESZT' gomb melletti kis 2-esre kell klikkelned először.

    Silhouette Studioban teszt vágás a jobboldali eszközzel


  • És csodát se a Kraft blade-től, se a Silhouette Cameo 4-től nem lehet várni. Bár a készülékkel és az új eszközzel a vágható anyagok listája jócskán bővült, változatlanul csak puha és hajlékony anyagot lehet vágni a vágóeszközzel. Semmilyen fém, üveg, kemény műanyag vagy hasonló anyag vágására nem alkalmas az eszköz, akkor sem, ha fizikailag belefér az eszközbe. Ha ilyen anyagok vágásában gondolkodsz, akkor ehhez marófejes gravirozógép vagy lézervágó szükséges.





A bejegyzés eddigi hozzászólásai:

Dr. Kovátsné Tóth Erika
2023.01.12. 10:49
Érdeklődnék, hogy a Rotary Blade használatáról hol olvashatok?
Köszönöm.
Kovátsné Erika

Hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.
Silhouette Magyarország